مدیرعامل شرکت خدمات پزشکی دوستان نیک گفت: کلی روی ما مانور تبلیغاتی میدهند اما آنجایی که باید حمایت کنند، نمیکنند!
هادی جواهری مدیرعامل شرکت خدمات پزشکی دوستان نیک در حاشیه نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ در گفتوگو با درمانا:
- سالهاست در نمایشگاههای اینچنینی در حوزه صادرات حضور داریم اما قوانینی در وزارت بهداشت وجود دارند که اجازه صادرات به ما نمیدهند. به این دلیل که مقدار کمی ارز ترجیحی به ما میدهند، اجازه صادرات نمیدهند اما در عین حال میگویند که در این نمایشگاهها شرکت کنیم. اگر ما برای شرکت در نمایشگاههای اینچنینی هزینه کنیم اما نتوانیم صادرات کنیم، چه فایدهای برای ما دارد؟ عملا فقط هزینه کردهایم! این مهمترین مشکل ما در حوزه صادرات است. اگر شرکتهای تجهیزات پزشکی چندانی در این نمایشگاه حضور ندارند یا حضور آنها کمرنگ است، چون اجازه صادرات محدود است.
- ما پیشنهاد دادیم که به ما ارز ندهند، خودمان تولید میکنیم، خودمان هم صادر میکنیم اما میگویند نمیشود چون بازار داخلی نیاز دارد! وقتی قرار است برای بازار داخلی تلاش کنیم، انگیزهای برای حضور در چنین نمایشگاههایی به منظور صادرات، باقی نمیماند.
- خودمان پیشنهاد دادیم که به ما اجازه دهند دستکم ۱۰ درصد از محصولات خود را صادرات کنیم، به این شکل که مابهالتفاوت آن بخش از ارز دریافتیمان که ترجیحی است را از ما بگیرند و اجازه دهند صادرات کنیم اما متاسفانه به همین میزان صادرات هم مجوز نمیدهند چون بازار داخلی نیاز دارد، در صورتی که همه دنیا هم صادرات دارند، هم واردات. آمریکا بهترین تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی و ارتوپدی را دارد اما شرکتهای زیادی هم به بازار آمریکا صادرات دارند.
- برای صادرات به ونزوئلا، بلاروس و روسیه تلاش کردهایم. به ونزوئلا نمونه ارسال و مقدار کمی هم محصول صادر شده است. به بلاروس و روسیه هم نمونه ارسال شده است و آنها شدیدا به محصولات ما نیاز دارند اما با تعداد کم، نمیتوانیم صادر کنیم چون این کشورها به حجم زیادی محصول نیاز دارند. ما توان صادرات به این بازارها را داریم اما به ما مجوز صادرات نمیدهند.
- تعرفههای نمایشگاه ایران اکسپو گران است و مجموع هزینههای ما برای حضور در نمایشگاه امسال ایران اکسپو به حدود ۵۰۰ میلیون تومان رسید درحالیکه به دلیل عدم صدور مجوز صادرات، هیچ عایدی برای ما ندارد. میتوانستیم این مبلغ را به تولید اختصاص دهیم اما اصرار کردند که در این نمایشگاه شرکت کنیم.
- کلی روی ما مانور تبلیغاتی میدهند اما آنجایی که باید حمایت کنند، نمیکنند!
- در نمایشگاه با هیاتهایی از یمن، عمان، چین، عراق، قطر، بحرین و امارات دیدار داشتیم و همه آنها از ما کالا میخواهند اما اجازه صادرات نداریم!
- اگر ارزآوری داشته باشیم، میتوانیم به کشور کمک کنیم، میتوانیم تولید را بهینه کنیم و افزایش دهیم.
- کارخانه شرکت خدمات پزشکی دوستان نیک حدود ۲۳ سال پیش تشکیل شد و در محمدشهر کرج واقع است. ما در زمینه تولید مفصل زانو و لگن فعالیت میکنیم. کار خود را تحت لیسانس یک شرکت سوئیسی آغاز کردیم اما در حال حاضر صددرصد کار داخلیسازی شده است. ما نخستین و بزرگترین تولیدکننده مفصل زانو و لگن در خاورمیانه هستیم و حتی ترکها ۱۰ سال بعد از ما در این حوزه ورود کردند اما همانها هماکنون در حال صادرات هستند اما ما اجازه صادرات نداریم. ما دهمین تولیدکننده مفصل زانو و لگن در جهان بودیم.
- در نمایشگاههای خارجی متعددی مانند عرب هلث، ترکیه، ویتنام و بلاروس شرکت و هزینه کردهایم و با وجودی که تقاضای صادراتی زیادی داشتیم، به ما اجازه صادرات نمیدهند.
- چالش بزرگ دیگری که وجود دارد، این است که واردکنندگان برای ۱۰۰ درصد محصول وارداتی خود ارز ترجیحی گرفتهاند و میگیرند اما ما برای تنها بخش کوچکی از محصول خود ارز ترجیحی میگیریم و برای مابقی محصول تولیدی خود ارز مبادلهای یا آزاد میگیریم. در چنین شرایطی آیا میتوانیم با واردکنندگان رقابت کنیم؟
- هیچ اتفاقی برای تولیدکننده نیفتاده است. فقط تولیدکننده را تحت فشار قرار دادهاند. باور دارم که دولتهای ما ضدتولید هستند. قطعا وقتی رهبری از لزوم حمایت از تولید حرف میزنند، اینها ضد رهبری عمل میکنند تا تولید شکل نگیرد. آنقدر ساختار تولید را سخت کردهاند که تولیدکننده خودبهخود بیرون برود. طی این بیست و چند سال به این باور قطعی رسیدهایم. فقط مانع برای ما درست کردهاند اما برای واردات همه راهها باز است. اگر هم ما از بازار بیرون نرفتهایم، چون شرکت ما قوی بوده و هلدینگ از ما حمایت کرده است. هلدینگ عصر پویا در حوزههای معدن، نفت، گاز، پتروشیمی، روغنهای پایه، ساختوساز و ... فعالیت دارد.
- شرکت خدمات پزشکی دوستان نیک دانشبنیان است و ۱۲۳ نفر نیرو دارد.