ورود شتابدهندههای خطی به بیمارستانهای ایران، درمان سرطان را متحول و دسترسی بیماران را گستردهتر کرده است.
به گزارش درمانا، در سالهای اخیر با تلاش و حمایت موثر هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران، فصل تازهای در درمان سرطان در کشور ورق خورده است و با تامین دستگاههای پیشرفته شتابدهنده خطی در اقصی نقاط ایران، نه تنها دسترسی بیماران به فناوریهای نوین پرتودرمانی تسهیل شده، بلکه کیفیت درمان نیز بهطور چشمگیری ارتقا یافته است.
قم؛ نقطه امید بیماران مبتلا به سرطان در مسیر زائران
علی ابرازه رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم درباره بهرهبرداری از دستگاه شتابدهنده خطی در بیمارستان شهید بهشتی گفت: این دستگاه از تیرماه ۱۴۰۰ به طور رسمی در این مرکز درمانی آغاز به کار کرده و تا پایان سال ۱۴۰۳، تعداد ۱۱۹۲ بیمار مبتلا به سرطان تحت بیش از ۲۶ هزار جلسه درمان پرتودرمانی قرار گرفتهاند. این فناوری مدرن، درمانهایی بسیار دقیقتر و موثرتر را برای بیماران فراهم کرده و نقش بسزایی در ارتقای سطح خدمات پزشکی استان ایفا کرده است.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی و زیارتی قم افزود: با توجه به اینکه قم یکی از مهمترین قطبهای زیارتی کشور و مسیر پرتردد زائران است، وجود چنین دستگاه پیشرفتهای نه تنها امکان ارائه درمان با کیفیت و کمهزینه به بیماران بومی را فراهم کرده، بلکه به زائران نیز خدمات تخصصی ارزشمندی ارائه میشود. این امر باعث کاهش هزینههای سفر درمانی و سهولت دسترسی به درمانهای تخصصی شده است.
ابرازه تاکید کرد: که خدمات ارائه شده با این دستگاه در بخش دولتی به صورت رایگان است، در حالی که در بخش خصوصی معادل بیش از سه میلیارد ریال هزینه خواهد داشت.
اصفهان؛ درمان هزاران بیمار با فناوری روز
عبدالله عسکری رئیس بیمارستان سیدالشهدای (امید) اصفهان نیز درباره این دستگاه و نقش آن در ارتقای درمان بیماران گفت: این دستگاه در سال ۱۳۹۹ با حمایت هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران نصب شد و از آن زمان تاکنون به طور مداوم در معالجه بیماران استفاده شده است. از نظر عملکرد دوزیمتریک و درمانی، نتایج بسیار رضایتبخش بوده است.
او با اشاره به قابلیتهای فنی دستگاه افزود: دستگاه شتابدهنده خطی با طراحی کاربرپسند و اثربخشی بالا، در درمانهای پیشرفته مانند IMRT، تومورهای سر و گردن، پروستات و مغز کاربرد گستردهای دارد. تا امروز، بیش از ۱۰۰۰ بیمار از این خدمات بهرهمند شدهاند.
وی ضمن قدردانی از هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران خاطرنشان کرد: تامین این دستگاهها در سراسر کشور میتواند به بهبود چشمگیر نتایج درمان بیماران سرطانی کمک کند. ارتقای خدمات تخصصی در بیمارستان امید، نقش مهمی در سلامت جامعه دارد.
قزوین؛ گامی مؤثر برای دسترسی روزانه دهها بیمار
حمیدرضا قافلهباشی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین درباره نقش این دستگاه در سیستم درمانی استان گفت: رادیوتراپی یکی از ارکان مهم درمان سرطان است که میتواند به تنهایی یا همراه با شیمیدرمانی و هورموندرمانی انجام شود. در بیمارستان ولایت قزوین، روزانه بین ۵۰ تا ۶۰ بیمار تحت رادیوتراپی با این دستگاه قرار میگیرند.
وی افزود: راهاندازی این تکنولوژی پیشرفته نه تنها کیفیت درمان را افزایش داده، بلکه به طور مستقیم در کاهش عوارض جانبی و افزایش اثربخشی درمانها نقش داشته است. حضور این تجهیزات در مراکز درمانی قزوین تاثیری قابل توجه در کاهش نیاز به اعزام بیماران به تهران یا سایر کلانشهرها داشته است.
شیراز؛ جهش کمسابقه در درمان سرطان جنوب کشور
در جنوب کشور نیز تحولی اساسی با نصب تجهیزات مدرن در بیمارستان نمازی شیراز به وقوع پیوسته است و امین نیاکان، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تاکید بر نقش محوری این بیمارستان در منطقه گفت: با حمایت هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران، بخش رادیوتراپی بیمارستان نمازی طی دو سال گذشته با ورود فناوریهای نوینی چون توموتراپی و شتابدهندههای پیشرفته بهروزرسانی شده است.
وی ادامه داد: این اقدام موجب افزایش ظرفیت درمانی، کاهش زمان انتظار بیماران و ارتقای کیفیت خدمات شده است. بیمارستان نمازی امروز به عنوان قطب درمان سرطان در جنوب کشور، به بیماران از استانهای همجوار نیز خدمترسانی میکند.
ساری؛ درمان موفق بیماران با فناوری پیشرفته IMRT
زارع مسوول بخش رادیوتراپی بیمارستان امام خمینی ساری گفت: دستگاه توموتراپی برای این استان در بهمن ماه ۱۳۹۹ نصب شد و پس از آموزشهای لازم، در سال ۱۴۰۰ شروع به درمان بیماران کردیم. تاکنون بیش از هزاران بیمار تحت درمان قرار گرفتهاند. این دستگاه در درمان بیماران بسیار موثر بوده و پاسخ درمانی خوبی داشته است.
همچنین، درمان IMRT یک روش تعدیلشده است که مزیت اصلی آن، تصویربرداری از بیمار قبل از شروع درمان است. این امکان به ما کمک میکند تا پیشرفت درمان را بهتر مشاهده کنیم.
استفاده از دستگاه گامانایف در بیمارستان یاس؛ صرفهجویی میلیون دلاری در هزینه درمان
پیش از این نیز جعفریه رئیس بیمارستان یاس تهران گفته بود: دستگاه پیشرفته گامانایف از دی ماه ۱۴۰۱ در بیمارستان یاس راهاندازی شده و در درمان تومورهای مغزی و … موثر است. این دستگاه با دقت بالا، کیفیت درمان را افزایش داده و بیش از ۲۰۰۰ بیمار را درمان کرده است.
پیش از این، بیماران برای درمان به خارج از کشور سفر میکردند و هزینهها تا ۱۳ هزار دلار بود، بنابراین با وجود نقشی بزرگی که هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران در تامین این دستگاه داشت توانستهایم علاوه بر درمان موثر بیماران بیش از ۲۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی در کشور داشته باشیم.
شتابدهندههای خطی؛ نقطه عطفی در توسعه عدالت درمانی در نظام سلامت ایران
راهاندازی دستگاههای شتابدهنده خطی با حمایت هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران در بیمارستانهای سراسر کشور، از جمله بیمارستانهای وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، مشهد، اصفهان، قم، قزوین، اراک، همدان، مازندران، فارس، کردستان، تبریز، گلستان، بوشهر، جندیشاپور اهواز و یزد و … نقطه عطفی در تاریخ نظام سلامت ایران به شمار میرود.
این فناوری پیشرفته نه تنها تحولی اساسی در درمان سرطان ایجاد کرده، بلکه عدالت درمانی را به صورت ملموس در سراسر کشور گسترش داده است. گزارش حاضر نشان میدهد که حمایتهای هدفمند و تامین علمی تجهیزات پزشکی، نقشی موثر در بهبود کیفیت زندگی بیماران ایفا کرده و بستر مناسبی برای ارتقای دسترسی به فناوریهای پیشرفته پزشکی و توسعه عدالت سلامت در کشور فراهم کرده است.